ביטוח נסיעות לחו"ל – אל תאמרו "לי זה לא יקרה"
תמיד חייב להצטייד בביטוח נסיעות לחו"ל. למרות העובדה שאחוז הפעמים בהן יש צורך לעשות שימוש בביטוח נסיעות לחו"ל זניח, די במקרה בודד כדי לגרום לפגיעה במהלך החיים ולעיתים אף ליותר מכך. לכן, חשוב מאוד לדאוג לכיסוי כולל, שימנע עוגמת נפש ויעניק מענה הולם במקרה הצורך. לא חסרים סיפורים מצמררים על כאלה שנסעו לחו"ל ללא ביטוח, מתוך כוונה לחסוך קצת כסף, ומצאו את עצמם נושאים בתוצאות איומות.
כיוון שמרבית האנשים דוחים את רכישת הביטוח לימים האחרונים לשהייה בארץ, שבשל כמות הסידורים הם לרוב הימים העמוסים ביותר, קורה לא אחת שהעניין נשכח, ולפעמים דווקא אז – לא עלינו – דווקא בפעם היחידה שיוצאים מן הארץ ללא ביטוח נסיעות לחו"ל, קורים הדברים שאיש איננו מייחל להם. לכן, רצוי לרכוש את ביטוח הנסיעות לחו"ל מוקדם ככל האפשר, מוטב אפילו מספר ימים לפני מועד הטיסה. כדאי מאוד גם להוסיף לתקופת הפוליסה יום נוסף, למקרה של דחייה בטיסה או עיכובים שונים, אשר אינם נדירים בעת ביקור ביבשת אפריקה.
חשוב לשים לב היטב לסעיפים השונים בפוליסת הביטוח, והקפדה על רכישת ביטוח ההולמת את אופי הטיול, תוך שימת דגש על ביטוח במקרה של – תאונות, ספורט אתגרי, מחלות, אבדן מטען, אבדן כרטיסי טיסה ועוד.
הקלישאה המפורסמת – הזול הוא היקר והיקר הוא הזול נכונה פי כמה כאשר מדובר בביטוח חו"ל. מחירי טיפול בבתי חולים וכל הכרוך בכך עשויים להגיע לעשרות ואף למאות אלפי דולרים. לכן, על אף מחירי ביטוחי החיים – ובייחוד המקיפים שביניהם – מומלץ שלא לחסוך בעלות, דבר שעלול בסופו של דבר לעלות ביוקר. בתי החולים באפריקה לא תמיד מספיקים כדי לספק טיפול ברמה ראויה, לכן מומלץ לבדוק אם הפוליסה כוללת הוצאות טיסה לארץ. אם אין הדבר כך, מומלץ להרחיבה למרות התוספת במחיר.
חשוב לבדוק שהפוליסה כוללת גם ביטוח לגבי אובדן מטען וציוד. במידה ונגנב מכם משהו במהלך הטיול, יש לגשת למשטרה המקומית ולבקש אישור לגבי הגניבה. על המסמך לכלול את פירוט המקרה, פירוט הפריטים ועוד. כך גם לגבי מחלות ואשפוזים, חשוב מאוד לשמור את הקבלות והאישורים, כי הם אלה שלאחר מכן ישמשו אתכם בעת תביעת הפוליסה.
ביטוח נסיעות לחו"ל ניתן לרכוש דרך מספר מקומות ביניהם: קופות החולים (קיימות מגוון הנחות לבעלי ביטוחים), חברת כרטיסי אשראי (חלקן מציעות ביטוח נסיעות לחו"ל בחינם – אך לעיתים קרובות מומלץ להרחיבו, בייחוד כשנוסעים למקום כמו אפריקה), סוכנויות נסיעות וסוכנויות ביטוח. חשוב מאוד לבדוק היטב את הפרטים ולראות שסכומי הפיצויים עומדים בציפיות ויהוו החזר הולם במקרה הצורך.
פוליסת ביטוח הנסיעות לחו"ל מורכבת מעשרות סעיפים שלא כולם נהירים לאדם הממוצע. על אף הרצון לחתום על הפוליסה ולסיים עם הנושא – מתוך תחושה ש"לי זה לא יקרה" – חשוב מאוד לעבור על כל סעיף וסעיף ולהבין את משמעותו. לא להתעצל לשאול את העומד מולכם אם משהו לא נראה לי לכם ולחתום רק לאחר שאתם בטוחים שבמידת הצורך תהיו מכוסים.
אם חס וחלילה אכן קרה דבר הדורש שימוש בביטוח הנסיעות לחו"ל, יש להביא בחשבון כי הדברים אינם פשוטים כלל וכלל. יתכנו מקרים המאפשרים לסוכנויות הביטוח לפרש את הכתוב בפוליסה כראות עיניהם ועובדה זו עלולה פעמים רבות לבוא כנגד המבוטח. אם אכן קרה מקרה בו אתם חשים כי נגרם לכם עוול, וכי הפיצויים המגיעים לכם אינם הולמים את המקרה, אפשר ואף מומלץ לתבוע את חברת הביטוח. יתכנו מקרים בהם בתי המשפט ידחו את דרך הפירוש של חברות הביטוח לכתוב בפוליסה, ויקבלו את טענותיכם לקיפוח. אך כאמור, על מנת להימנע מכך מראש, מומלץ לקרוא היטב את הסעיפים ולראות שהם מבטיחים מענה הולם בעת הצורך.
ביטוחי הנסיעות לחו"ל עשויים להשתנות מאדם לאדם וממקרה למקרה. אם אתם לוקים במחלה כלשהי, העלולה להחמיר בשל הנסיעה לחו"ל, או נוטלים תרופות דרך קבע, יש לעדכן את הפוליסה בהתאם, אחרת עשויה עובדה זו לפעול נגדכם אם יהיה צורך בתביעת הפוליסה. סייגים נוספים הרלוונטיים לביטוח נסיעות לחו"ל הוא נשים בהריון (במקרים כאלה, מוגבלת הפוליסה לשבוע העשרים ושישה להריון, כמו כן במקרים כאלה יסרבו מרבית חברות הביטוח יסרבו לספק פוליסה הכוללת ביטוח ספורט אתגרי); וילדים וזקנים (במקרים כאלה יתכן ויהיה צורך להסדר מיוחד עם חברת הביטוח).
כיום השוק מוצף בהצעות לביטוחי נסיעות לחו"ל, ביניהם: ביטוח תרמילאים, ביטוח גיל הזהב, ביטוח משפחות ועוד. מומלץ לבדוק במספר מקומות לפני שמחליטים מי מבין החברות מציעה את ביטוח הנסיעות המתאים לנו ביותר. ייתכנו הפרשים משמעותיים בין חברה לחברה מבחינת מחיר הפוליסה ועומקה. חשוב גם לבדוק את הרלוונטיות של הפוליסה למדינה אליה אנו מתכוונים לנסוע. אבל החשוב מכל הוא לעשות ביטוח נסיעות לחו"ל. ולעולם, אבל לעולם לא לחשוב: "לי זה לא יקרה".