האוכלוסיה של מדגסקר
מוצאה של האוכלוסיה המלגשית באינדונזיה, מלאזיה, פולינזיה ואפריקה. מוצא אפרו – אינדונזי. המתיישבים הראשונים הגיעו (מסיבה לא ידועה) לפני 1500-2000 שנה, אנשי-ים שחצו את האוקינוס ההודי. רוב החוקרים מאמינים שמתיישבים אלו הגיעו בקנו מדרום הודו ומזרח אפריקה שם היו מושבות אינדונזיות קטנות. מאוחר יותר הגיעו אפריקאים, ערבים, הודים, פורטוגזים וצרפתים. 18 שבטים קיימים במדגסקר המשותפים בתרבות, מנהגים ובשפה. המוצא האינדונזי, אפרקאי מיוצג היום במדגסקר – משבטי האזור הגבוה שם מזוהה המוצא האינדונזי עד לדרום שם שבטי Bara and Makoa מזוהים ממוצא אפריקאי. 12 מיליון איש חיים באי כאשר 50% הם ילדים מתחת לגיל 15.
עד שנת 2015 מעריכים שהאוכלוסיה תכפיל את עצמה. השפעת המתיישבים על האי ומעט על עולם החי – במשך כ- 2000 שנה הצליחו המלגשים להרוס 75% מכלל סוגי היערות שבאי בשיטת Slash and burn, באזור יערות הגשם נשארו רק 10% מהיערות עקב כריתת עצים ושריפת אזורים לחקלאות.
בשיטת Slash and burn כורתים את היער ושורפים את האזור להעשרת הקרקע בניטרתים ודישון, מעבדים כשנתיים עד שהדישון מתכלה ועוברים הלאה לאזור אחר, בנתיים נותנים ליער להתחדש במשך כ- 20 שנה. בגלל צפיפות האוכלוסיה חוזרים התושבים אחרי 10 שנים לאזור הנטוש וכך מונעים את סיכויה של האדמה להרפא. הכחדת החיות במדגסקר החלה מיד עם בואו של המתיישב הראשון והנזק שנגרם הוא לא רק בלתי הפיך אלא גם גרם לאיבוד חיות שאינן נמצאות בשום מקום אחר בכדור הארץ.
לאי הגיעו משפחות אחדות של יונקים שהצליחו לחצות את התעלה ומהן התפתחו באבולוציה מדהימה מגוון אדיר של מיני טורפים (ממשפחה אחת, הגחוניים), פרימטים (ה Lemuroidea – תת סדרה הלמוראים, הכוללת 4 משפחות הנמצאות כולן במדגסקר), עטלפים וקיפודים. מלחחי עשב לא הגיעו לאי ומיעוט המשפחות שהגיעו מנע תחרות, כל זה לצד נישות רבות ומגוונות שבאי אפשרו התפתחותם של מינים רבים ולפעמים מוזרים (כמו האי-אי, הפוזה ועוד) מאותה משפחה. התאמות מיוחדות שלא ניראות במינים מאותה משפחה באזורים אחרים בעולם עדיין מפתיעות את החוקרים, ארבעה מינים חדשים של למורים התגלו בשנים האחרונות ביניהם הפרימאט הקטן בעולם שחשבו שנכחד ונמצא מחדש ב- 1992, ה pygmy mouse lemur, מיני צפרדעים מתגלים כל הזמן והחוקרים עושים עבודה רצינית ומעניינת באזור. עולם הזוחלים במדגסקר מיוחד במינו מאותן סיבות שציינתי, מעט משפחות לעומת נישות מגוונות ותחרות מועטה, גן עדן להרפתולוגים. 300 מיני זוחלים ו- 135 מיני זיקיות (חצי מהמינים בעולם כולו) מהקטנה ביותר בעולם עד לגדולה ביותר מהזיקית המוסוואת ביותר עד לזיקיות צבעוניות בעלות קרניים ועוד ועוד. החיות באי לא פחדו מבני אדם והתפתחו להם בשקט באי החובק הזה באבולוציה מיוחדת במינה.
עד היום למרות הזוועות שעבר הטבע באי עדיין הלמורים חביבים, עדינים וחברותיים ועולם החי בכלל שמר על אופיו. הנזק וההכחדה לא שמו את חותמם על החיות ששרדו אבל הכאב שלנו למראה ההרס צריך להיות מופנה לרצון לעזור ולשמר. הציפור הגדולה ביותר שידועה למדע, ציפור ללא יכולת תעופה ה- elephant bird נכחדה לפני זמן לא רב ועד היום אפשר למצוא בדרום שלדי ביצים נטושות, תזכורת ליצור מדהים זה. הלמור הגדול ביותר, בגודל גורילה, עם עוד כ- 15 מני למורים ניצדו באכזריות לבשר ונכחדו. כ – 80% מהפלורה במדגסקר הינו אנדמי וכ – 90% מהפאונה אנדמי. משארים שמתוך 200,000 מינים שונים באי כ- 150,000 אנדמים. לאור נתונים אלו ההרס הוא טרגדי במיוחד, וכל הנוסע למדגסקר צריך להעריך את שנשאר ולהתייחס לטבע שבאי במשנה זהירות.
עוד פרטים על מדגסקר שיכולים לעניין אותך
אטרקציות במדגסקר
עונות מומלצות לטיול במדגסקר היא העונה היבשה למרות שאם נוסעים בעונה […]
טיסות למדגסקר
אין טיסות למדגסקר ישירות מישראל. החברה הלאומית של מדגסקר Air Madagascar, מבצעת […]
חיסונים למדגסקר
לגבי חיסונים למדגסקר יש להתייעץ עם משרד הבריאות לגבי חיסונים ותרופות […]