מדגסקר, הרפובליקה המלגשית, שייכת לאפריקה אך ורק מבחינה גיאוגרפית, לפני 200 מיליון שנה התפרקה יבשת העל גונדוואנה לאפריקה, אסיה, דרום אמריקה אנטרקטיקה ואוסטרליה.
גיאוגרפיה
לפני 165 מיליון שנה נותקה מדגסקר מאפריקה והחלה בנדידה איטית מזרחה. מדגסקר נמצאת באוקינוס ההודי, תעלת מוזמביק – כ- 400 ק"מ רוחב באזור הצר – מפרידה אותה מהיבשת מול מדינת מוזמביק. בדרומו של האי עובר קו המשווה. האי הרביעי בגודלו בעולם (אחרי גרינלנד, ניו גינאה ובורנאו) אורכו 1580 ק"מ, 570 ק"מ רוחב באזור הרחב ושטחו 590,000 קמ"ר.
האי מחולק לאזור המזרחי – שרשרת הרים של יערות גשם, האזור הגבוה (הר מרומוקופרו הוא הגבוה ביותר 2876 מ') שם נמצאת אנטננריבו עיר הבירה, האזור הדרומי – היער הקוצני\המדבר הקוצני, האזור המערבי – יערות יבשים נשירים והאזור הצפוני – יערות לחים וטחובים וחופים טרופים בעיקר באיים שליד. האמת שמטיילים ישראלים מעדיפים יותר חבילות נופש במלדיביים ולא נוהרים למדגסקר לפחות בלשב זה.
אקלים
מדגסקר, למרות מיקומה הטרופי מקיימת משטר אקלימי מגוון, בעיקר בגלל שרשרת ההרים המזרחית המקבלת ועוצרת את הרוחות מהאוקינוס ואת הגשם הרב. רוחות ומונסונים מגיעים מהמזרח ומצפון מזרח, והם נעצרים באזור המזרחי של האי. ינואר – מרץ – האזור המזרחי והצפוני שרוי תחת סכנת הציקלונים. הקיץ – העונה הגשומה – אוקטובר עד אפריל. החורף – העונה היבשה – אפריל – ספטמבר.
1. החוף המזרחי: 1500-3000 מ"מ גשם ממוצע שנתי. טמפרטורות גבוהות. פנינסולה מזואלה האזור הגשום ביותר באי כ- 6000 מ"מ ממוצע שנתי.
2. האזור המרכזי הגבוה: 1500 מ"מ גשם ממוצע שנתי. יבש 4 חודשים בשנה. טמפ' בהתאם לגובה האזור אך לרוב קר יותר מאזורים אחרים. באזורים הגבוהים ובאנטננריבו, בחודש יוני, הטמפ' יכולה לרדת למינוסים ושלג יורד.
3. הרמה המערבית: 7 חודשים בשנה יבש, 500-1500 מ"מ גשם ממוצע שנתי שפוחת ככל שמדרימים. 25-26 מעלות צלסיוס ממוצע שנתי אבל יכול להגיע ל 40 מעלות צלסיוס.
4. אזור דרום-מערבי: חצי מדברי, 350 מ"מ גשם ממוצע שנתי. אזור צר לאורך החוף, Morombe – Cap Sainte Marie
דת – תרבות
מהמאה ה- 19 החלו להגיע המיסיונרים למדגסקר וככל שהשפעתם של הצרפתים גברה כך גם הקתוליזם. 22% פרותסתנטים, 28% קתולים, 47% דת מסורתית. למרות השבטים הרבים במדגסקר הדת המסורתית ומנהגים שונים אחידים, במיוחד האמונה בכוחם של אבותייהם המתים razana. אסונות קשורים בכעסם של המתים, אדמות עוברות מדור לדור, והבקר zebu מוקרב למתים.
המלגשים מאמינים באל אחד Andriamanitra ובבורא Zanahary. fady או טאבו הם כל אותם מעשים והתנהגויות שלא יעשו והם שונים משבט לשבט ולפעמים גם בתוך אותו השבט. דוגמאות לטאבו, אסור להעביר ביצה מיד ליד אלא דרך האדמה, אסור להרוג למורים (לפי מידת הכחדתם טאבו זה לא נחל הצלחה), אסור לעבוד בשדה בימי שלישי וכו'. vintana (מקורו כנראה באיסלם) – לכל יום יש את הפעילות והפסטיבלים שמתאימים או לא מתאימים. לכל יום ה-vintana שלו. יום שני למשל הוא יום רע לעבודה, יום שלישי הוא יום קל, קל מידיי בשביל למות ולכן לא קוברים ביום זה, יום רביעי הוא יום טוב לקבורה ולטכס הוצאת עצמות המתים. קבורה, קבורה שניה ו- 'bone turning' הם הטכסים החשובים באמונתם של המלגשים. הוצאת עצמות המתים, העברתם לקבורה חדשה וכל הטכס שמסביב נקרא famadihana והוא מתרחש רק בחודשים היבשים. על מנת להעמיק בתרבות ובטכסים של המלגשים יש להגיע לכפרים מבודדים ולשהות בהם תקופה. אם שמעתם על הכנות לטכס famadihana עליכם לפנות לראש הכפר ולרמוז בעדינות את רצונכם להשתתף. יש להניח שאתם תוזמנו.
עוד פרטים על מדגסקר שיכולים לעניין אותך
האוכלוסיה של מדגסקר
מוצאה של האוכלוסיה המלגשית באינדונזיה, מלאזיה, פולינזיה ואפריקה. מוצא אפרו – […]
ההיסטוריה של מדגסקר
האירופאים הראשונים שהגיעו למדגסקר היו פורטוגזים והגיעו בשנת 1500. קיימים רמזים […]
התחבורה במדגסקר
לכפרים נדחים יש טיסות פעם בשבוע ובמטוסים קטנים – חשוב לשריין […]
מידע חיוני למטייל במדגסקר
השפות הרשמיות הן צרפתית ומלגשית. (גם על ההיסטוריה של המתיישבים אפשר […]
מפות ומדריכים במדגסקר
חומר מקצועי טוב באנגלית על הטבע והאנשים של מדגסקר קשה להשיג, […]
טיסות למדגסקר
אין טיסות למדגסקר ישירות מישראל. החברה הלאומית של מדגסקר Air Madagascar, מבצעת […]
אוכל ושתייה במדגסקר
למזלנו מדגסקר היתה קולוניה צרפתית ובגט טרי אפשר להשיג גם בכפרים […]
בתי מלון במדגסקר
במדגסקר ובעיר הבירה במיוחד ניתן למצוא בתי מלון 5 כוכבים ברמה […]
אטרקציות במדגסקר
עונות מומלצות לטיול במדגסקר היא העונה היבשה למרות שאם נוסעים בעונה […]
חיסונים למדגסקר
לגבי חיסונים למדגסקר יש להתייעץ עם משרד הבריאות לגבי חיסונים ותרופות […]